TEKOPOHJAVEDEN LUKEMIA KIRJAAMASSA

TEKOPOHJAVEDEN KULUTUSLUKEMIA KIRJAAMASSA!!Taas on pakerrettu aamupäivä taloyhtiöiden energiakulutustietolukujen parissa. On laitettu ylös sähköä, vettä ja kaukolämpöä. Ihmettelen vaan sitä miten tuhlailevasta porukasta välillä on kysymys.

Vedenkulutusluvutkin ovat välillä sellaisia, että tällaista maalaispoikaa aivan hirvittää. Erityisesti hirvittää sen takia, että täällä juodaan hanasta Virttaan soraharjun läpi suodatettua "TEKOPOHJAVETTÄ". Anteeksi vaan, mutta tätä hommaa en ole koskaan ymmärtänyt. Ei saisi ihminen mennä sorkkimaan luonnon ekosysteemejä. Meille perusteltiin, että näin soraharjun läpi kun suodatetaan Kokemäenjoen vettä, saadaan aivan juomakelpoista juomavettä Turkulaisille ja ympäristökuntien asukkaille - mitä muuten aluksi varmasti saadaankin.

Mutta mitäs sitten, kun tuo iso "HIEKKASUODATIN" ihmisen toimesta saadaan aikanaan tukittua niin, että olisi puhdistamisen aika, mistä otetaan vaihtohiekka tilalle? Mitä kaikkea kivaa löytyykään tuosta luonnon suuresta suodattimesta. On joenpohjasta irronneita raskasmetalleja, sedimenttejä, muuta ei sopimatonta kiintoainesta jne. On siinä hieno perintö tuleville sukupolville. Eikä tämä pelkästään ole ainut murhe, mikä tulee eteen herkän harjuluonnon ja olemassa olevan luonnollisen pohjaveden kanssa. Tästä on jo näkyvissä merkkejä tänäkin päivänä. Paikalliset pohjaveden harjulla ja lähialueilla ovat laskeneet kovan vedenoton seurauksena rajusti. Ei ole enää joka paikassa toimivia "lirikaivoja". Huono, juttu, mutta eihän tämä kiinnosta Turun Veden päättäjiä, vai kiinnostaako? Kuuluisi kiinnostaa, koska tämä on perintö, jonka me jätämme tuleville polville, heilläkin on oikeus juomakelpoiseen veteen vielä sadankin vuoden kuluttua. Tilastojen tulisi olla julkisia, millaisia määriä pohjavettä harjusta pumpataan - mutta eipäs vaan olekkaan. Kaikenlaisen salakähmäisyyden varjo leijuu tämän pohjavesihankkeen yllä.

Oikeus puhtaaseen juomaveteen on meillä kaikilla, mutta ei oikeutta saa luoda luonnon omia ekosysteemejä pilaamalla, kun ei kerran pysty niitä korjaamaan!!!Maalaisisanta

Kommentit

Suositut tekstit